Kansalais- ja työväenopistojen kurssitarjonnalla pyritään laajentamaan ”tavallisen koulun” opetustarjontaa, ja kurssilaiset saavat hakeutua opiskelemaan melkein mitä vaan. Opetus on maksullista, eikä se lähtökohtaisesti pätevöitä mihinkään. Suurimmalle osalle motivaatio on yksinkertaisesti itsensä kehittäminen.

Tässä artikkelissa on koottuna joitakin suomalaisten kestosuosikkeja kansalaisopistoissa.

Kielet

Kansalaisopistojen kielitarjonta on yleisesti ottaen laajempaa kuin kouluissa tai jopa joissakin yliopistoissa. Tarjolla on koulusta tuttuja kieliä kuten saksaa ja venäjää. Myös englantia ja ruotsia tarjotaan laajalti. Näistä löytyy paljon sellaisia kursseja, joissa lähtötaso on korkea ja kurssin tarkoitus on syventyä kieleen.

Kurssitarjottimella on myös harvinaisempia kieliä kuten latina ja korea. Näissä lähdetään usein täysin alkeista ja oletetaan, että osalla on jonkinlainen tuntuma vaikkapa sukulaiskieleen. Joistain harvinaisimmista kielistä, esimerkiksi italia ja portugali, järjestetään myös suosittuja turistikursseja.

Musiikki

Vapaalla sivistystyöllä on vankka asema taiteen perusopetuksessa. Tällaiset kurssit ovat verrattain opettajajohtoisia ja niissä pyritään aktiivisesti opiskelemaan esimerkiksi musiikin teoriaa.

Laulun opetus ja kuorot kuuluvat myös kiinteästi musiikin opetukseen kansalaisopistoissa. Näillä kursseilla sisältö riippuu hyvin pitkälti osallistujista, joiden kanssa voidaan sopia vaikka jokaiselle kerralle jotain uutta.

Erillaisten soittimien perusteet ovat aina olleet suosittuja. Kestosuosikkien, kuten pianon ja kitaran, rinnalle ovat nousseet elektroninen musiikki, ukulele sekä myös kantele.

Kotitalous

Kotitalouden opetuksesta löytyy aivan valtavasti vaihtelua. Siihen kuuluu myös ravitsemustieto, jossa käsitellään ruoan ravintoarvon tuntemusta ja vaikkapa painonhallintaa.

Perinteiset kokkikurssit ja -kerho, jossa keittiön itselleen vieraaksi tuntevat ihmiset pääsevät harjoittelemaan ruuanlaittoa, ovat pitäneet pintansa. Myös tietylle maantieteelliselle alueelle keskittyneet kurssit ovat suosittuja. Uusimpia kursseja ovat erityisruokavalioihin ja perinneruokiin perehtyvät kurssit.

Käsityöt

Käsitöidenkin kirjo on laaja ja kursseja on jaettu edelleen esimerkiksi ompelu-, nikkarointi-, entisöinti- ja kudontakursseihin. Jotkin kurssit ovat ihan vain aloittelijoille, kun taas toisissa keskitytään johonkin tiettyyn ompelutekniikkaan.

Jos tiedät, että joku tuttu on suuntaamassa käsityökurssille, ota ihmeessä kahvipussit talteen. Ne kurssit ovat pitäneet pintansa.

Tietotekniikka

Aikaisemmin on ehkä luultu, että näillä kursseilla käyvät vain seniorit, jotka eivät osaa käyttää tietokoneita. Näitä on edelleen, mutta niiden rinnalle ovat tulleet mobiililaitteisiin keskittyvät kurssit, joilla harjoitellaan muunmuassa asiointia.

Nykyaikaiseen tarjontaa tosin kuuluu myös nykyaikaisia taitoja kuten ohjelmointia eli koodaamista.