Siinä missä ennen vanhaan riitti, että koulut käytyään ihminen teki koko työuransa samassa paikassa, nykyään työelämä on pirstaloitunut: työtä tehdään useampien työnantajien kanssa ja vieläpä eri aloilla. Tällainen vaatii jatkuvaa uuden opettelua ja siksipä nykyinen koulutusjärjestelmä painottaakin jatkuvaa, tai elinikäistä, oppimista. Onkin siis yhä tyypillisempää, että kokopäivätyössä olevat henkilöt kouluttautuvat nykyisen työn ohessa vaativampiin tehtäviin tai peräti kokonaan uudelle alalle. Samapa tuo, mutta oppia haetaan joka tapauksessa nykyään myös aikuisiällä. Monille tämä on jotain aivan uutta ja kahden vaativan asian yhteen sovittaminen: työ ja opiskelu, saattaa imeä mehut pahemman kerran. Onneksi näistä voi selvitä pienillä arkisilla asioilla, jotka parantavat hyvinvointia ja auttavat jaksamaan töissä ja koulussa:
1. Selvitä osa-aikaisuuden mahdollisuus
Tämä pätee niin opiskeluun kuin työntekoon, vaikkakin perinteisesti kansalaisen on voitu katsoa tekevän vain jompaakumpaa kerralla. Nykymaailma kuitenkin vaatii joustoja ja mahdollisuudet sekä työhön että opiskeluun osa-aikaisesti ovat parantuneet huomattavasti.
2. Nuku riittävästi
Hyvät yöunet auttavat aivojasi palautumaan pitkän päivän päätteeksi ja niiden jälkeen aamulla on paljon virkeämpi olo. Kahdeksan tuntia unta ei ole kiveen hakattu, vaan jokaisella meistä on yksilöllinen unentarve, joka voi vaihdella iän tai elämäntilanteen mukaan. Tärkeintä on, että tunnistat itsellesi sopivan unen määrän ja saavutat sen säännöllisesti. Huolehdi myös hyvästä unen laadusta ja pyri välttämään kaikenlaisia kepulikonsteja nopean nukahtamisen toivossa, sillä se ei korvaa laatua.
3. Juo vettä
Yllättävän monet ongelmat johtuvat huonosta nestetasapainosta: esimerkiksi jo ravinteiden imeytyminen ruuasta voi jäädä puolitiehen liian vähäisen juomisen takia. Toimiva hälytysmerkki heikosta nestetasapainosta on janon tunne, jota kannattaa aina helpottaa. Paras janojuoma on luonnollisesti ihan tavallinen hanavesi, joka korjaa nestetasapainon ongelmat nopeiten. Aikuisen tarve on noin kaksi litraa vettä vuorokaudessa.
4. Syö – mutta älä liikaa
Nälkäisenä ajatus ei kulje ja kylläisenä taas ei jaksa keskittyä. Syömiseen liittyy siis kultaisen keskitien kulkeminen, jolloin kannattaa välttää isoja annoskokoja ja ravintoarvoiltaan tuhtia ateriaa. Tärkeintähän on, että nälkä lähtee, ruoka maistuu ja ravitsee. Ja vaikka välipaloja on pidetty lasten juttuna, voivat niitä syödä myös aikuiset.