”Ensin työ, sitten huvit”, kuuluu vanha sananlasku. Työksi on siinä määritelty usein myös opiskelu, kun puhutaan koululaisille. Ja vaikka uuden oppiminen käykin työstä, ei oppiminen pääty siihen kellonlyömään, joka on ennalta sovittu. Kyse on jatkuvasta prosessista, jossa merkittävä osa itse oppimisesta tapahtuu alitajuisesti oppijan tietämättä.
Tästä syystä on tärkeää panostaa tietoiseen oppimiseen, jossa hankitaan se tieto, jota aivojen on prosessoitava sitten tiedostamatta. Varsinkin töiden jälkeen voi olla hankalaa löytää kovin korkeaa motivaatiota opiskeluun, aikuiselle seuraavana luetellut asiat on helppo järkeillä.
Motivaatioon vaikuttavat useat tekijät samanaikaisesti ja niitä kaikkia ei voi hallita. Tärkeintä on kuitenkin oppia tunnistamaan ongelmakohtia ja parhaimmassa tapauksessa hallitsemaan niitä. Työpäivän jälkeen luokkahuoneeseen raahautuminen totisesti kysyy hyvää motivaatiota, joten tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Tässäpä muutamia huomioita, kysymyksiä ja vinkkejä siihen, miten saat motivaation kohdalleen. Tavoitteena on, että jaksat illalla tulla vaikkapa kansalaisopiston luennolle.
1. Miksi ilmoittauduit kurssille?
Kysy itseltäsi tuo kysymys. Mikä sai sinut ilmoittautumaan alun alkaen? Onko syy edelleen aiheellinen? Mikäli ilmoittauduit vain itsesi kehittämisen nimissä, mieti, haluatko enää kehittyä tällä saralla. Jos taas syynä oli esim. työnantajan tarjoama tai määräämä kurssi, mieti niitä odotuksia, jotka sinun oletetaan täyttävän kurssilta suoriuduttuasi. Saatko esim. enemmän vastuuta? Jos maksoit kurssin itse, mieti sitä, miten saat rahoillesi mahdollisimman paljon vastinetta, koska rahoja ei palauteta kurssin alettua.
2. Huolehdi vireystilastasi
Aivan sataprosenttisesti ihminen ei voi säädellä omaa vireystilaansa, mutta sen edistämiseksi voit kiinnittää huomiota ainakin riittävään uneen ja veden juontiin sekä monipuoliseen ruokavalioon. Myös liikunnalla on merkitys vireystilaan. Jos mahdollista, saavu kurssille pyörällä tai kävellen – kevyt liikunta raittiissa ulkoilmassa virkistää kehoa ja mieltä.
3. Pyri interaktiivisuuteen
Mikäli mahdollista, pyri olemaan mukana kurssilla mahdollisimman aktiivisesti: kysy, kommentoi, kritisoi ja ota opiksi. Jollain kursseilla tämä voi vaikeampaa kuin toisilla: esim. vierasta kieltä opeteltaessa ei ehkä kannata kritisoida ihan kaikkea, mitä opettaja sanoo. Sen sijaan aktiivisuutta voi kanavoida ryhmätehtäviin ja pariharjoituksiin. Myös muiden rohkaiseminen ja kannustaminen auttaa todennäköisesti sinuakin jaksamaan paremmin kurssilla.