Näin kuulee opettajien sanottavan jo peruskoulussa, mikä onkin ihan fiksua. Tätä ei nuorena välttämättä heti hoksaa. Koulun oppi on tarkoitettu sinulle itsellesi eikä esimerkiksi opettajillesi tai vanhemmillesi ylpeilyn aiheeksi. Tätä ei vain tule ajatelleeksi, jos repii itsensä sängystä ylös kouluun vain siksi, että on pakko.

Vanhemmiten, tai jo vähän nuoremmallakin iällä saattaa kuitenkin herätä innostus oppia jotain sellaista, mitä koulussa ei opeteta. Tällöin ihmiset kääntyvät kansalais- ja työväenopistojen puoleen. Ne ovat vapaata sivistystyötä edustavia oppilaitoksia, joissa opiskelu on vapaaehtoista ja kurssit pitää maksaa itse. Kurssitarjonta ja kurssien sisältö riippuu siitä, mikä opisto on kyseessä ja millaisia opettajia siellä on.

Tärkein motivaatio ihmisille ilmoittautua kansalaisopistojen kursseille on halu oppia jotain uutta tai kehittää jo olemassa olevia taitoja. Merkittävä osa on kurssilla täysin vapaaehtoisesti, mutta esimerkiksi joitain tiettyjä työssä vaadittavia taitoja voidaan saada kansalaisopiston kursseilta. Ideana on, että nämä vapaan sivistystyön oppilaitokset täydentävät ja laajentavat ns. ”normaalia” koulunpenkillä tapahtunutta oppimista.

Kurssien tarjonta on laajaa ja niillä pääsee usein kokeilemaan jotain aivan uutta. Erityisesti käsityökurssit ovat suosittuja, koska niillä valmistetaan usein jotain itse eli kurssista jää käteen jotain konkreettista, eikä vain hyvää mieltä. Samoin käy usein myös ruuanlaittoon keskittyvillä kursseilla.

Edellä mainituilla kursseilla pääsee siis kokeilemaan ja luomaan itse. Miltä kuulostaisi esimerkiksi itse tehty puukko tai sketsihahmo? Näitä on tehty kansalaisopiston kursseilla ihan omaksi riemuksi!

Miten pääsee mukaan?

Etsi lähin kansalaisopistosi ja tutkaile kurssitarjottimestä tai netistä, millaisia kursseja heillä on tarjota. Kurssikuvaukset ovat usein kattavia, mutta opiston henkilökunnalta tai kurssin opettajalta voi aina kysyä, jos jotain jäi epäselväksi. Opiston henkilökunta vastaa myös yleisiin kysymyksiin kansalaisopistolla opiskelusta. Saako kurssista todistuksen? Miten kurssille noin fyysisesti pääsee paikalle? Kuka kerää kurssimaksun, ja miten?

Huomioi myös, että opistot tarjoavat jonkin verran myös verkkokursseja. Tällöin voit osallistua kurssille vaikka omalta kotisohvaltasi tai ulkomailta, jos sinulla on vain nettiyhteys. Verkkokurssit ovat tyypillisesti tietotekniikkaan liittyviä kursseja, mutta esimerkiksi vieraiden kielten lukupiirejä löytyy.