Kuten olet varmaan huomannut, kansalais- ja työväenopistojen kurssitarjottimet ovat niin laajoja, että niistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Yleensä kursseille ilmoittaudutaan ihan vain itsensä kehittämisen vuoksi, jotta vaikkapa uuden kielen alkeet sujuisivat lomamatkalle lähtiessä. Tällaisilta kursseilta saa usein halutessaan todistuksen, mutta se on lähinnä sinulle itsellesi muistoksi, eikä se pätevöitä mihinkään viralliseen.

On myös kuitenkin mahdollista suorittaa erilaisia yleishyödyllisiä kansalaistaitojen kursseja ja saada ns. lupa-asiat kuntoon. Tällöin kurssin järjestämisessä voi olla apuna ulkopuolisia toimijoita, jotka ovat päävastuussa esimerkiksi kurssin sisällöstä, ja opisto vain järjestää tilat ja hallinnoi kurssia. Tarjonta vaihtelee opistojen välillä, mutta tiettyjä kursseja löytyy useammasta kansalaisopistosta.

Ensiapukurssit

Perinteisesti tähän on lukeutunut vain perinteinen EA-kortti, jolla voit todistaa osaavasi ensiavun perusteet. Kortti on voimassa kolme vuotta ja sen sisällöstä vastaa Suomen Punainen Risti. Varsinkin EA1:n suorittaminen on suosittua, koska jos esimerkiksi työnantaja mainitsee arvostavansa ensiaputaitoja, hän tarkoittaa sillä käytännössä tämän kurssin sisältöä.

Uutuutena on myös tullut henkisen ensiavun kurssi, jossa keskitytään esimerkiksi paniikin ehkäisyyn onnettomuuspaikalla, mikä helpottaa pelastustyöntekijöiden hommia. Henkisen ensiavun kursseilla voidaan myös opetella mielenterveysongelmien tunnistamista ja auttaa vaikka ystävää löytämään oikeanlaista apua. Lisäksi vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä pyritään kehittämään.

Hygieniapassi

Hygieniapassi on yksi yleisimmistä kansalaistaitojen kursseista, joista saa ihan pätevän luvan mukaansa muuhun elämään. Hygieniapassin voi suorittaa työnteon ohessa, mutta koska kouluttaminen sitä varten on työnantajalta pois, yleisesti vaaditaan, että passi on taskussa jo työhakemusta kynäiltäessä.

Hygieniapassin sisällöstä vastaa Ruokavirasto (ent. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira), joka myöntää siitä riippumattomille tahoille luvan tenttiä ja myöntää hygieniapasseja. Koska nämä tahot eivät yleensä itse järjestä koulutusta tenttejä varten, kansalaisopistot ovat olleet mukana tässä jo pitkään. Kansalaisopistot voivat myös järjestää kursseja, joiden päätteeksi pääsee samalta istumalta suorittamaan kokeen.

Järjestyksenvalvojakortti

Virallisesti järjestyksenvalvojana saa toimia vain sellainen henkilö, joka on suorittanut siihen pätevöittävän kurssin, saanut siitä todistuksen ja hakenut onnistuneesti järjestyksenvalvojakortin poliisilta. Kortti on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Koulutuksen sisältö on sisäministeriön standardoima.

Järjestyksenvalvojakurssi sisältää niin teoriaa kuin käytäntöä, eli kurssia ei voi suorittaa täysin etänä. Koulutus on laajuudeltaan 40 tuntia, jolloinka siihen kannattaa varata esimerkiksi kaksi peräkkäisstä viikonloppua.